Witte vlaggen in Rotterdam, mei 1940
Een onderzoek van Geert Bos
De herkomst van de witte vlaggen die gebruikt werden bij de capitulatie-
onderhandelingen voor, tijdens en na het bombardement van Rotterdam in
mei 1940.
Enige jaren geleden kreeg ik krantenknipsels in handen met het verslag van kapelaan Commandeur, kapelaan van een RK kerk op het Noordereiland in Rotterdam. Hij schrijft over zijn dramatische tocht met een andere inwoner van het Noordereiland naar de Nederlandse commandopost in Blijdorp (een wijk in het noorden van Rotterdam). Dat was in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Hij was daartoe min of meer geprest door de Duitse commandant, die zijn commandopost in de van der Takstraat op het Noordereiland had. Doel van die tocht was om aan de Nederlandse commandant namens de bevolking van het Noordereiland om overgave van de stad te vragen. In zijn verslag schrijft de kapelaan: " Een paar soldaten maakten in allerijl witte vlaggen voor ons klaar. Aan een paar grote stokken werden een paar beddenlakens gebonden van bewoners aan de van der Takstraat en daarmee gewapend gingen wij op stap".

Ik herinnerde mij toen, dat mijn zus eens had verteld, dat een vriendin van haar, toen die met

haar moeder in het Historisch Museum (nu Museum Rotterdam) was, bij de witte vlag die daar hangt, had opgemerkt dat die vlag "hun" vlag was. Later bevestigde die vriendin inderdaad, dat haar moeder de stof voor die vlag had geleverd.

De samenhang tussen die twee verhalen trof mij en maakte mij nieuwsgierig. Ik ging op onderzoek uit, in eerste instantie om aan te tonen dat de vlag in het museum inderdaad de vlag van de kapelaan is.
Maar dat pakte anders uit. Tot mijn verrassing bleken er nog andere vlaggen een rol te spelen en ook andere getuigenissen, die elkaar soms tegenspraken, waardoor het hele verhaal wat ingewikkelder werd.
Ik meen echter, dat ik de geschiedenis van de witte vlaggen nu redelijk heb ontrafeld;
lees verder: ......

[mail]